Frisyr inspirationBrudfrisyrer från MonCheri Bridals
Brudfrisyrer från Haircomesthebride

Länkning gick ej att genomföra vid inläggets aktuella tid men på youtube.com söker ni på MCbridals och Haircomesthebride så hittar ni dom ;0)


Foto & Film

Fotografering

Välja fotograf

Att välja fotograf till bröllopet är inte det lättaste. Och inte det billigaste heller. Med tanke på hur mycket tid och pengar som ofta läggs ner på bröllop, vore det verkligen synd att spara in på en bra bröllopsfotograf. Det är inte bara tack vare kameran som man får vackra bilder, utan genom fotografens kreativitet, yrkeskunnighet och öga för detaljer. Om man väljer en fotograf från en yrkesorganisation som till exempel PYO och SFF, kan man känna sig säker på att få valuta för pengarna. Man bör skriva ett kontrakt med fotografen, så att man får bekräftelse på bokningen och att ingen dubbelbokning kan ske. Ett kontrakt innebär en trygghet för både brudparet och fotografen.

Priser

Det är viktigt att man är ute i god tid när man ska boka bröllopsfotograf. Man bör föra en öppen diskussion om vilken typ av fotografering man önskar sig och hur lång den ska vara. Tidigare var fotografering i studio vanligast, men sedan 90-talet har det blivit allt vanligare att ta bröllopsfotografierna utomhus. Det är svårt att exakt säga priser, eftersom priserna är olika från fotograf till fotograf och yrkesskickligheten återspeglas i priserna. Fotografering i ateljé brukar kosta från 2000 kronor och uppåt, medan fotografering någon annanstans, till exempel i kyrkan eller utomhus, kan kosta från 5000 kronor. En fotograf som följer med hela dagen och fotograferar i reportagestil kan kosta från 15000 kronor och uppåt. Hör efter med fotografen om vad som ingår i priserna. En del av kostnaden brukar betalas i samband med bokningen, och resten någon dag före eller i samband med fotograferingen.

Porträttfotografernas Yrkesorganisation har sammanställt en matnyttig lista med information om vad man bör tänka på när man ska välja en bröllopsfotograf. Här  kan du ta del av den.

Före eller efter vigseln?

Det är viktigt att kunna avsätta gott om tid för fotograferingen för att man ska få ett bra och avslappnat resultat. Om man fotograferar sig före vigseln slipper gästerna vänta, men det blir mer för brudparet att hinna med före bröllopet. Det har blivit allt vanligare att fotografera sig i lugn och ro redan dagen före bröllopet. Nackdelen är att det kan bli dyrare, eftersom man måste ordna hår och smink två gånger istället för en. Fördelen är att man exakt vet hur man kommer att se ut på bröllopsdagen och då har man chans att ändra på små detaljer i tid om man behöver. Det är annars vanligt att fotografera sig direkt efter vigseln och att brudparet möter sina gäster på festen efter fotosessionen. Vill man ha en lite längre fotosession efter vigseln, kan man ordna lite underhållning för gästerna medan de väntar. Kanske lite fika, en tipsrunda med frågor om brudparet eller varför inte en snabbkurs i linedance, som man även kan ha användning av när man dansar på festen?

Tips!

Det är med hjälp av fotografierna som man minns sitt bröllop. Inte bara hur man såg ut, utan även atmosfären och stämningen på bröllopsdagen. Därför är det viktigt att man får bra bröllopsbilder. Misslyckas man med dem, ångrar man sig bittert. Det är inte samma sak att dra på sig bröllopskläderna igen och fota om sig efter bröllopet.
Lita inte bara till fotografens erfarenhet, utan kom gärna med egna idéer också. De bilder som fotografen tycker är bäst, kanske inte är era favoriter. Kontrollera, om ni får vara med och välja ut bilderna till albumet och om ni kan få bilderna digitalt på CD. Det är inte alla fotografer som lämnar ut dem. Sök inspiration på nätet, i tidningar och olika fotografers skyltfönster. Åk ut till det ställe där ni ska fotograferas eller till en liknande miljö och låt en vän fotografera er med er egen kamera någon vecka före bröllopet. Det er ger ett hum om vad som ser bra ut och vad som är mindre bra. Skriv ner lämpliga poser och miljöer samt de önskemål ni har om detaljfoton, som till exempel brudbuketten eller ringarna. Ge gärna en kopia till fotografen och behåll en kopia själva och ta med den på bröllopsdagen, ifall fotografen glömt den. Man blir lätt tom i huvudet när det är dags för fotografering. En fotosession går fortare än man tror.
Se till att ni har gott om tid på er och be fotografen ta många bilder, så det finns mycket att välja på.

Försök slappna av när ni ska fotas! Sänk ner axlarna och håll brudbuketten i navelhöjd, så det ser naturligt ut på bilderna.

Fotografera på festen

Om man inte har en professionell fotograf med sig hela dagen, är det bra att i förtid utse en gäst att ha ansvaret för att fotografera på festen. Då får man garanterat bilder från festen och på gästerna. En kul idé är att fotografera alla gäster enskilt och sätta in deras bilder i en gästbok, intill deras hälsning. Ett gruppfoto av alla gäster är också ett fint minne.

Lägg gärna ut engångskameror på borden. Både ni och gästerna kommer då att bli flitigt dokumenterade under kvällen. Trots blixt, blir det lätt mörka bilder av engångskameror när man fotograferar inomhus. Därför måste man tänka på att fotografera tillräckligt nära, så att blixten orkar lysa upp objektet. Upplys gärna om det i festprogrammet.

Filmning

För filmning gäller i stort sett samma som för fotografering. En del företag erbjuder både fotografering och filmning, och det är smidigt att kunna få båda delarna från ett och samma ställe.

Filmning av bröllopet kan kosta från 2500 kronor och uppåt. Ofta finns det olika paket, om man enbart vill ha vigseln filmad eller hela bröllopet inklusive festen. Priserna beror bland annat på utrustningen, kunnandet och hur mycket tid och arbete som ligger bakom filmen. I priset brukar redigering och färdigställande på DVD ingå.

Textkälla: Bröllopslycka.se

Trycksaker

Det är vanligt att trycksakerna till ett bröllop har ett genomgående tema (exempelvis hjärtan och blommor), som ofta följer bröllopets färgtema. Att låta trycka upp alla trycksaker kan bli kostsamt, och eftersom gemene man idag har dator med allehanda program och färgskrivare, är det numera vanligt att man ordnar sina egna trycksaker.

"Save the date"-kort

"Save the date"-kort har hittat hit från Amerika. Det är ännu inte särskilt vanligt här i Sverige. Det är kort som skickas ut en tid före inbjudningskorten, där man förvarnar om vad som kommer att hända och brudparet ber att den blivande gästen ska boka in denna dag för dem.
Vill man göra någonting roligt av denna idé, kan man exempelvis låta trycka upp personliga pappmagneter, med en fin bild, namn på brudparet och datumet som man ska "spara". Den som gillar att klippa och klistra, kan göra egen "scrapbooking"-variant.

Inbjudningskort

Inbjudningskortets text och utseende brukar motsvara bröllopet karaktär. Ju pampigare bröllop, desto finare kort och formellare text. Inbjudningskorten bör skickas ut så snart det viktigaste är bokat, det vill säga vigselplats och tid, vigselförrättare och festlokal. Skicka ut korten senast 1,5 månad före bröllopet. Har man långväga gäster är det viktigt att man skickar ut korten tidigare. Följande information ska finnas i ett inbjudningskort:

Brudparets namn
Bröllopsdatum
Tid och plats för vigseln
Var festen ska hållas
Klädsel
Kontaktuppgifter
(telefonnummer, eventuellt adress och email-adress)
OSA (senaste datum då den inbjudne ska ha svarat på inbjudan, oavsett om han/hon kan komma eller inte). Sätt OSA senast en månad före bröllopet.

När det gäller OSA, så är det många som inte vet vad det betyder. Många tror att det betyder att man bara ska svara om man inte kan komma! Därför kan det vara en idé att formulera om OSA. Man kan istället skriva "Hör av dig till oss senast den XX/XX, så vi vet om du kan komma eller inte" eller något liknande.
Ett alternativ kan vara att bifoga frankerade svarskort med inbjudan, så att gästerna bara behöver kryssa om de kan komma eller inte, eventuellt antal personer och kanske ange om de är vegetarianer eller allergiska mot något.

I bokhandeln kan man köpa relativt billiga inbjudningskort med kuvert i 10-pack och även dyrare kort styckvis. Vackra, personliga kort kan köpas via nätet eller tryckas upp av specialiserade företag. Det är annars vanligt att man köper lite styvare papper och gör sina egna inbjudningskort med hjälp av datorn.

Information

I samband med att man skickar ut inbjudningskorten, är det lämpligt att bifoga ett informationsblad. I informationen kan man ha vägbeskrivning, boendetips för långväga gäster, eventuell önskelista, kontaktuppgifter till de som ansvarar för något område i planeringen och dylikt.

Vigselprogram

I vigselprogrammet skriver man exempelvis upp vigselceremonins ordning, vilken ingångs- och utgångsmusik som kommer att spelas, namn på solosångerna, vilka dikter som kommer att läsas upp och namn/nummer på de psalmer som kommer att sjungas. Eventuellt kan man skriva ner hela texten på psalmerna och bönen "Fader vår". Ange gärna vigselförrättarens, kantorns, solistens och brudföljets namn.

Festprogram

 

Ett festprogram är ett trevligt inslag i festen. Det kan vara allt från en sida till ett helt häfte. I festprogrammet kan man ha med ett ungefärligt schema över kvällen, menyn, en kortfattad information om alla gäster, texten på några allsånger och kanske lite humoristiska inslag, som seriestrippar om bröllop och äktenskap och barns kommentarer om kärlek. Man kan även skriva telefonnummer till ett taxibolag, för dem som vill ta en taxi hem.

Placeringskort

Placeringskorten kan se ut hur som helst. Ofta ligger det en omtanke och lite arbete bakom. Man kan skriva gästernas namn med kalligrafi på styva, vikta kort, knyta fast placeringskort på vinglas med tunna sidenband, skriva gästernas namn på pepparkaksgubbar och -gummor, skriva namnen på stenar, musselskal med guldpenna och så vidare.

Tackkort

Det hör till vett och etikett att skicka ut tackkort senast en månad efter bröllopet. Om man åker bort på en lång bröllopsresa, så får man naturligtvis ta hand om dem när man kommer hem istället. Man kan beställa färdiga tackkort hos bröllopsfotografen med förtryckt text och kanske en fin dikt. Plats finns så att man kan skriva en personlig hälsning till gästerna också om man vill. Många gör sina egna tackkort, vackra handgjorda kort till exempel. En enklare och lite billigare variant är att köpa färdiga kort med fotoram och matchande kuvert. En annan idé är att skicka ut några olika kort, så inte alla gäster får likadana tackkort. Man kan även göra ett bildcollage med några bilder i tackkortet, och kanske bifoga en CD/DVD-skiva med bilder, filminspelning och musik från bröllopet. Skriv en personlig hälsning till gästerna och tacka. Tacka särskilt för bröllopspresenten också.

Textkälla: Bröllopslycka.se


Höst bröllop?

Lite inspiration inför höst bröllop, hösten är en underbar högtid med mängder av vackra dekorations möjligheter.
Foto: Martha Stewart


Ringar

Förlovningsringar

Enligt svensk tradition växlar paret ringar vid förlovningen. Ringarna brukar vara släta eller svagt mönstrade guldringar, men det blir allt vanligare med andra material och till och med stenar i brudens ring. I ringarna graveras partnerns namn och förlovningsdatumet in. Vid vigseln brukar bruden få en alliansring med stenar i eller en slät guldring.

I vissa länder, som till exempel i USA, är det tvärtom. Där får bara den blivande bruden en dyr diamantring vid förlovningen, som gärna får kosta motsvarande en månadslön för mannen, och släta guldringar växlas vid vigseln.


Vigselringar 

Vid kyrkliga vigslar får åtminstone bruden en ring. Vid borgerliga vigslar behöver ingen ring vara inblandad om man inte vill ha någon. Tidigare fick bruden en slät vigselring i guld, men det har blivit allt vanligare med stenprydda alliansringar. Givetvis är diamanter vanligast, men även andra stenar används i alliansringar, som exempelvis röda rubiner.
Genomsnittskostnaden för en alliansring ligger idag på mellan fyra och sex tusen kronor, men det är inte ovanligt med såväl billigare som dyrare ringar. En ring kan i princip kosta hur mycket som helst. Det är budgeten som avgör. En god idé är att boka tid hos en guldsmed, så man i lugn och ro kan diskutera lämpliga ringtyper och få information om de olika för- och nackdelarna med dessa.

Vad man bör tänka på, när man väljer förlovningsringar och vigselringar, är att de måste vara tåliga. Välj en tidlös modell som inte blir omodern efter några år. Det är ringar som ska användas länge och varje dag. Alliansringarna utformas på alla möjliga fantasifulla sätt med olika infattningar och stenar. Solitärringar med kloinfattningar är inte särskilt praktiska, och därför är chanérinfattningar (rör) och nedsänkta infattningar vanligast.

Det blir allt vanligare att även mannen vill ha en vigselring. Varför ska det bara synas på kvinnan att hon är gift? En del män väljer att låta smälta ner förlovningsringen och göra en kraftigare ring som matchar brudens ringar.

För några år sedan var tunnare förlovningsringar populära. När bröllopet stundar och det är dags att köpa vigselring, kan det vara svårt att hitta en som matchar förlovningsringen. Eller så kanske smaken har ändrats. Det finns förstås olika alternativ att välja mellan. Man kan köpa en färdig ring som matchar förlovningsringen. Vissa brudpar väljer att skaffa både nya förlovningsringar och vigselringar. Man kan göra om befintliga ringar i sortimentet eller låta designa egna, unika ringar.

Uppgradering

En del brudpar vill uppgradera sina vigselringar. Man kanske inte har råd med många eller stora stenar i ringen när man gifter sig, och vill kunna fatta in fler stenar senare, till exempel en ny sten för varje bröllopsdag. Guldsmeden kan upplysa om vilka modeller som är lämpliga för uppgradering.

Gravering

 I normala fall brukar partnerns namn och bröllopsdatumet graveras in i ringen, men det är inte alltid det får plats om man väljer en alliansring med många stenar i. Vissa väljer att gravera in några kloka latinska ord i sina ringar.

Några exempel på latinska uttryck att gravera in:
Ab imo pectore - Av hela mitt hjärta
Amor vincit omnia - Kärleken övervinner allt
Futurum nobis est -  Framtiden är vår
Ut ameris, amabilis esto - Var vänlig, så blir du älskad
Si vis amari, ama - Om du vill bli älskad, älska
Carpe diem - Fånga dagen
Ad infinitum - Till evigheten
Amantes amentes - Vansinnigt förälskade (Älskande från sina sinnen)
Ab vitam aeternam - Genom hela livet
Da mi basia mille, deinde centum! - Ge mig tusen kyssar, därefter hundra!
Nil volentibus arduum - In i döden trogenTextkälla: Bröllopslycka.se


Ny lokal bröllopsajt på nätet

Nu finner ni en ny fristående lokal bröllopssajt. För er i Södertälje.

Planerande brudpar, följe och gäster finner massor med lokal information om kyrkor, företag och annat på Bröllop i Södertälje. Allt för att underlätta planerandet på den lokala orten.

Ska du gifta dig eller besöka ett bröllop i Södertälje?

Foto: Mattias Järnhäll


090909 - En bröllopsdag för många

Svärmor och svärfar ringde och undrade vart dom skulle vara och vilken tid, själv stod jag som ett frågetecken tills "min hiss gick ända upp". Vi skulle ju ha gift oss idag 090909 om planeringen gått som den skulle.

Efter frieriet lade vi ner en del tid på datum, gästlista och eventuella platser som vi kunde tänka oss men efter ett tag lade vi allt på is eftersom många familjefrågor var viktigare just vid tillfället. Vi beslutade oss för att skjuta upp det och vi pratar i nutid om ett nytt datum. Kanske ska gå in mer seriöst för det här? Kanske ska göra en lista på vad vi måste avverka innan vi börjar vårt planerande? Vi får se hur det blir ;0)

Vårt planerande kan ni följa här

Med svärmor och svärfar i ena luren ringer jag till "Handyman" för att ifrågasätta vart hans föräldrar ska befinna sig och vid vilken tidpunkt samt gratulera honom ironiskt på bröllopsdagen. Så vad fick jag för svar??
"Den dagen kommer, hjärtat! Men just nu har jag inte tid med dig för jag ska dricka upp mitt kaffe"
What!!! Och han tror att han ska få en bröllopspresent på vår riktiga bröllopsdag om han ger mig den responsen i framtiden?!
Han är go!

Vi hade iallafall haft tur med vädret om vi gift oss idag =0D

Någon annan som gifter sig idag? Jag vet att Tess, som är Bröllopsbloggen´s skapare, gifter sig idag. Ett stort grattis och många lyckönskningar för framtiden önskar jag dig.

Tävla om make från Mine

Var med och tävla om makeup från Mine Minerals hos Shopping and Fashion ala Therese, kan komma väl till pass för en blivande brud ;0)


RSS 2.0