Skönhet - Brudgum

Brudgum

Fåfäng eller inte - vem vill inte vara fin på sin bröllopsdag? Det är inte bara bruden som ska lägga ner energi på att vara extra fin för sin brudgum. Bruden uppskattar garanterat om brudgummen gjort det också. Här följer några enkla tips för att bli en snygg och fräsch brudgum:

 • Köp nya nya, snygga kalsonger. Din brud kommer att uppskatta det!
  Tubsockor rekommenderas inte! Ha på dig svarta, tunna herrstrumpor istället.
 • Gå till frisören och fixa håret någon vecka före bröllopet. Det gäller såväl färg som klippning. Frisyren kommer bäst till sin rätt om det fått genomgå några tvättar och ligga till sig lite.
 • Även män behöver bli lite ompysslade och fixade. Gå till en skönhetssalong och gör en ansiktsbehandling. Huden rengörs, finnar och pormaskar tas bort, ögonbrynen ansas och behandlingen avslutas med en skön och avslappnande massage. Naturligtvis används hudvårdsprodukter anpassade för män.
 • Många skönhetssalonger erbjuder diskret makeup för män. Det kan tyckas vara fåfängt, men faktum är att det knappt syns, samtidigt som det gör en enorm skillnad - speciellt på bröllopskorten! Makeup för män trollar bort mörka ringar under ögonen, blemmor, acneärr och framhäver ögonen lite grann.
 • Mjuka händer och välvårdade naglar är inte helt fel! Boka gärna tid för en manikyr.
 • Överraska din brud med en ny, god parfym! Hon kommer att minnas er bröllopsdag varje gång du bär den.
 • Se till att få ordenligt med sömn före bröllopet, så att du är pigg och glad på din stora dag!
 • Ät en ordentlig frukost på bröllopsmorgonen och se till att få i dig mat och dryck under dagen, så du inte mår dåligt av lågt blodsocker. Du vill väl inte svimma vid altaret eller känna dig full efter ett glas vin vid bröllopsmiddagen?
 • Raka dig och smörj in dig med ansiktskräm på bröllopsmorgonen, så att du blir kyssvänlig!

Textkälla: bröllopslycka.se
Skribent: Karolina Jonsson (Me)


Skönhet - Avslappning

Massage

Det är inte ovanligt att man blir riktigt nervös dagarna före bröllopet. Kalla händer och fötter, frossa och riktigt ont i magen är vanligt. En skön massage en eller ett par dagar före bröllopet kan motverka den värsta nervositeten. Köp en god massageolja och försök få till en stund med din älskade, då ni kan massera varandra i lugn och ro. Ha gärna på en avslappnings-CD.

Ett alternativ är att boka in en massagebehandling hos en massör någon dag före bröllopet. En massagebehandling kostar ungefär 500 kronor och mjukar upp kroppen, så att de värsta spänningarna släpper.


Floating

Floating har kommit för att stanna. Man flyter som en kork i en ljusblå tank med speciellt, varmt saltvatten och behaglig belysning. Vill man, kan man lyssna på skön musik. Floating ger hjärnan och kroppen en minisemester. Man blir utvilad och glad, ömma muskler lindras och huden blir mjuk och len. En floating-session motsvarar fyra till sex timmars sömn. Denna djupavslappning pågår i 45 minuter och kostar cirka 500 kronor.


Textkälla: bröllopslycka.se
Skribent: Karolina Jonsson (me)


Torrt men inte länge till

Lite mycket på schemat just nu men en uppdatering på bröllopsfronten kommer snart ;0)

Skönhet - Naglar

Manikyr

Naglarna kan också behöva skämmas bort. Om man har mjuka eller sköra naglar, kan de behöva lite hjälp på traven. Det finns bland annat nagelolja baserad på mandelolja eller jojobaolja som kan hjälpa. Det finns även så kallade nagelstärkare, som används tills naglarna blivit starka. Sedan finns det även bra kosttillskott i hälsokostaffärer som på sikt styrker hår, hud och naglar.

Manikyr med lackning bör göras någon dag före bröllopet. Manikyr kostar från cirka 300 kronor och uppåt, beroende på vilken behandling man vill ha.

Manikyr kan man även lätt göra själv.

Gör så här:

 • Ta bort eventuella nagellacksrester med ett oljebaserat nagellackborttagningsmedel.
 • Fila naglarna försiktigt från sidan mot mitten med en nagelfil.
 • Smörj in händerna och nagelbanden med handkräm.
 • Doppa fingertopparna i en skål med ljummet vatten i några minuter. Torka händerna.
 • Massera in nagelbandskräm i nagelbanden och tryck ner nagelbanden med en bomullspinne eller orangepinne.
 • Smörj in händerna med handkräm.
 • Ta bort överflödig kräm genom att doppa fingertopparna i vattnet. Torka.
 • Måla naglarna med ett genomskinligt underlack och sedan två eller tre lager färgat lack. Avsluta med ett skyddande överlack. Se till att nagellacket får torka ordentligt mellan varje lager.

Fransk manikyr

Fransk manikyr är en vacker lackering, som gör att händerna ser välvårdade, naturliga och omålade ut. Det kan vara svårt att få till en snygg kant första gångerna, men det får man snart till med lite övning. Man kan köpa hela kit för fransk manikyr och det finns även mallar för att få till fina kanter.

Gör så här:

 • Applicera ett tunt lager baslack.
 • Lägg på ett tunt lager vitt nagellack längs med din egen vita nagelkant.
 • Applicera sedan rosa eller beige nagellack över hela nageln.
 • Avsluta med två tunna lager överlack som ger glans och gör manikyren hållbar.

Pedikyr

Fötterna behöver vårdas ibland också. Man går många långa mil med dem.

Gör så här:

 • Ta ett fotbad i varmt vatten med lite tvål eller såpa i.
 • När huden har mjukats upp, fila ner förhårdnaderna försiktigt med en pimpsten eller fotfil.
 • Torka fötterna noga, speciellt mellan tårna.
 • Klipp av naglarna rakt (så du inte får nageltrång) med en nagelknipsare och fila dem vid behov.
 • Smörj in naglarna med nagelbandskräm.
 • För försiktigt tillbaka huden runt naglarna med bomullstops eller orangepinne.
 • Smörj in fötterna med fotkräm, men inte mellan tårna.
 • Måla naglarna med ett genomskinligt underlack och sedan två eller tre lager färgat lack. Avsluta med ett skyddande överlack. Se till att nagellacket får torka ordentligt mellan varje lager.

Textkälla: bröllopslycka.se
Skribent: Karolina Jonsson (Me)


Skönhet - Hår

Hår

Det är modernt med bröllopsfrisyrer som kräver långt hår eller löshår. Sök gärna efter inspiration i tidningar och på Internet. Allt fler frisörer har bildgallerier på sina hemsidor. En bruduppsättning brukar kosta mellan 1000 - 2000 kronor och då ingår ofta en provuppsättning innan. Vissa frisörer tar betalt per timme.

Bli inspirerad i bröllopslycka.se´s frisyrgalleri.


Kort hår

Är du blivande brud med kort hår, ska du inte oroa dig. Man kan göra mycket med kort hår också och man blir en minst lika vacker brud med kort hår som med långt. Har man kort hår kan man exempelvis sätta i löshår om man vill ha en uppsättning, annars kan man tuffa till frisyren med en snygg färg eller slingor och vackra accessoarer, till exempel en tiara, krona, smyckade hårnålar eller hårblommor. Huvudsaken är att håret är tillräckligt långt för att man ska kunna fästa dem i håret, det räcker med ett par centimeter. Har man så kort hår att man inte kan fästa saker i det, kan man exempelvis bära ett smyckat diadem, en vacker blomkrans eller helt enkelt smycka håret med lite glitter.


Accessoarer

Den vanligaste accessoaren är en glittrig liten tiara. Men man kan förstås smycka håret på flera andra sätt också.


Brudkronor är vackert, men inte direkt på mode idag. Brudkrona kan man hyra/köpa hos frisörer, smyckesbutiker och brudateljéer och kyrkor lånar även ut dyrbara brudkronor mot en deposition.

Hårnålar/hårkammar smyckade med pärlor och kristaller blir allt vanligare. Sådana kan man köpa exempelvis via Internet, i brudateljéer och hos frisören.

Blommor kan användas i håret på många sätt. Vanligast är hårblommor som preparerats av en florist, som man kan fästa med vanliga hårnålar, men man kan även bära blomkrans eller ett blomdiadem. Rankor med murgröna eller hjärtan på tråd är också fint.

Något som är vackert, men ganska ovanligt idag, är att bära myrtenkrona. Vill man ha en sådan, beställer man en i blomsteraffären.

Textkälla: bröllopslycka.se
Skribent: Karolina Jonsson


Skönhet - Ansikte

Ansiktsbehandling

En eller ett par veckor före bröllopet kan det vara skönt att få en ansiktsbehandling. Under en sådan brukar huden rengöras ordentligt, pormaskar och finnar tas bort, ögonbrynen plockas och behandlingen avslutas med en skön massage. Anledningen till att behandlingen bör göras åtminstone en vecka före bröllopet, är att man kan få röda utslag och märken direkt efter behandlingen, men de går i regel bort efter ett par dagar. Ibland kan man få blemmor eller utslag efter behandlingen, som inte går bort efter ett par dagar. Kontakta då hudterapeuten så snart som möjligt - det finns hjälp och mirakelmedel mot sådant. Man ska inte behöva ha en stor finne på bröllopsdagen!
En ansiktsbehandling brukar kosta från 550 kronor och uppåt, beroende på vilken typ av behandling man vill ha.


Makeup

Bröllops-makeup brukar kosta mellan 700-1000 kronor. Då ingår ofta en rådgivning med provsminkning i priset. En del makeup-artister kan komma till frisören, så att man kan få håret och makeupen fixad på samma plats. Dessutom finns det företag som erbjuder hela bröllopspaket med frisyr och makeup.


Lägga makeup själv

Om du vill göra din egen brud-makeup, men känner dig osäker, kan det vara en bra idé att gå en sminkkurs. Vissa skönhetsbutiker erbjuder sminklektioner, där smink för en viss summa ingår. Då får man även rådgivning om vilket smink och vilka färger som passar en.
Att lägga en ordentlig makeup tar ungefär 45 minuter.


Klädkoder

Det brukar stå en klädkod i bröllopsinbjudan. Om det inte står någon klädkod, brukar det innebära klädkod Frack.
När det gäller kvinnornas klädsel, bör man alltid undvika helvitt och helsvart och alltför urringat. Är man osäker, är det bäst att fråga brudparet.
Här får du hjälp att tyda klädkoderna:

Kavaj / Kostym

Männen bär kostym. Ju mörkare desto finare. Ljusa kavajer passar bra till sommarbröllop.
Kvinnorna bär klänning, kjol eller dräkt, som är finare än vardagskläder. Även en fin topp och finbyxor går bra.

Mörk kostym

Finare klädkod än Kavaj.
Männen bär alltid mörk kostym och kvinnorna långklänning eller elegant kort klänning.

Smoking

Här bär männen antingen svart eller blå smoking och kvinnorna en finare långklänning eller coctailklänning, dock inte lika fin som vid frackbröllop.

Frack / Högtidsdräkt / Ingen kod

Den finaste klädkoden innebär att männen ska bära frack, uniform eller fin folkdräkt.
Kvinnorna ska bära en vacker aftonklänning eller folkdräkt.

Vardaglig makeup

Sminka dig vardagligt under bröllopsplanerandet. En makeup som passar när du brovar brudklänningar, väljer blommor, besöker lokaler eller ska provsmaka tårtan ;0)

Inas Dekor - Bröllop har ju äran att få ha med Lauren Luke´s videoklipp från Youtube för att inspirera er alla planerande brudpar om makeup, besök även hennes hemsida

.

Kläder till följet

Tärna

Tärnan brukar bära en klänning, som matchar bröllopets färgtema.
Beroende på vilken typ av bröllop, kan det vara alltifrån en knäkort sommarklänning till en lång tärnklänning.
 
Eftersom det är en ära att bli utsedd till tärna, står hon oftast själv för sina omkostnader. Om brudparet har speciella önskemål om vad tärnan ska ha på sig, delar man ofta på kostnaden för klänningen, alternativt betalar brudparet för den.
En vanlig tärnklänning kostar mellan 800-1000 att hyra och 2000-3000 kronor att köpa.

Marskalk

Marskalken brukar vara klädd på samma sätt som brudgummen och eventuellt bära en mindre corsage. Marskalken kan även bära en fin kostym.
Eftersom det är en ära att bli utsedd till marskalk, brukar han själv stå för sina omkostnader.

Brudnäbbar/näbbar

Brudnäbbar och näbbar är barn upp till ungefär 8 års ålder. Ofta är det brudparets egna barn eller syskonbarn.
Brudnäbbar kan ha alltifrån en fin sommarklänning till speciella brudnäbbsklänningar, som kostar cirka 600-700 kronor att hyra. Klänningarna är ofta vita eller har en färg som följer bröllopets färgtema.
Näbbar brukar ha svarta finbyxor, vit skjorta samt väst och plastrong, som matchar brudgummens klädsel.Bildkälla: www.alfredangelo.com
Textkälla:
bröllopslycka.se
Skribent: Karolina Jonsson (me)


Brudgummens klädsel

Frock coat

De vanligaste bröllopskläderna för herrar är frock coat (långkavaj) med svarta byxor eller byxor i samma nyans som kavajen. Populärast är olika nyanser av grått, då främst mörkgrått eller nougat, om man vill ha ljusa bröllopskläder. Till det har man färgade och mönstrade västar och matchande plastrong eller kravatt. En frock coat kostar ca 1800 kronor att hyra och åtminstone det dubbla att köpa.

Nehrurock

Nehrurock liknar frock coat, men har kinakrage istället för kavajslag. Den finns i många olika färger och mönster och till den bär man svarta byxor, vit skjorta och gärna en väst och plastrong eller kravatt som matchar rocken, alternativt en färg som matchar bröllopets färgtema.
Nehrurockar ligger i samma prisklass som frock coats.

Frack

Till riktigt högtidliga bröllop bär man oftast frack. Det vanligaste är svart frack med vit skjorta. Det finns även vita frackar och sådana i färg, men det är ganska ovanligt.
Till frack kan man även bära en svart hög hatt och vita handskar.
En frack kostar ca 1000 kronor att hyra och åtminstone det dubbla att köpa.

Jaquette

Ett elegant alternativ till frack är jaquette.
Till jaquette bär man svart jacka, svarta eller grå/svartrandiga byxor, vit skjorta och gärna en mönstrad väst i en fin färg och matchande plastrong eller kravatt.
Till jaquette kan man även bära en svart eller grå hög hatt och vita handskar.
En jaquette kostar ca 1800 kronor att hyra och åtminstone det dubbla att köpa.

Smoking

Smoking är aftonklädsel som man generellt sett bär på kvällen på fina middagar, teater och så vidare. Nu för tiden kan man även bära smoking till lite mindre högtidliga bröllop.
Smokingkavajer kan antingen vara enkelknäppta eller dubbelknäppta. Bär man en enkelknäppt smokingkavaj, så har man en vit smokingskjorta, gördel eller väst samt en svart fluga till den. Har man en dubbelknäppt kavaj, så kan man utesluta västen eller gördeln. Till smokingen bär man svarta byxor.
En smoking kostar ungefär 1000 kronor att hyra och åtminstone det dubbla att köpa.

Kostym

Kavajkostym är vanligast till lite mer informella bröllop. Ju mörkare kostym, desto finare anses det. Färgad eller ljus kostym är ett ledigt alternativ. Det är fint med en vit eller ljus skjorta, väst och slips, fluga eller kravatt till.
En kostym kostar från 800 kronor att hyra och kan köpas från 1000 kronor och uppåt.

Uniform

Om brudgummen arbetar inom det militära eller polisen kan han även gifta sig i uniform. Det finns tre olika sorters uniformer som passar till festligare tillställningar.
Daglig dräkt motsvarar en vanlig kostym. Den passar vid de flesta tillfällena.
Liten mässdräkt är blå och motsvarar smoking.
Stor mässdräkt motsvarar högtidsdräkt/frack. Den bär man med jaquette, byxor med guldrevärer, vit frackskjorta, vit väst och fluga.
Till uniformen kan man även bära vita glacehandskar och mössa.

Folkdräkt

Folkdräkt är en trevlig bröllopsklädsel för såväl brudpar som gäster, som passar särskilt bra om man har som intresse att dansa folkdans eller spela folkmusik. Till folkdräkt brukar man bära svarta eller vita knästrumpor och svarta snörskor eller slejfskor. På http://www.folkdrakt.org/ kan du läsa mer om folkdräkter.

Underkläder

Det är inte bara bruden som ska vara fin under klänningen. Överraska din brud och skaffa ett par nya snygga kalsonger!

Skor

Svarta, tunna strumpor och svarta blanka fin skor eller lackskor passar till de flesta klädalternativ.
Till folkdräkt brukar man bära svarta eller vita knästrumpor och svarta snörskor eller slejfskor.

Källa: bröllopslycka.se
Skribent: Karolina Jonsson (me)


RSS 2.0