Foto & Film

Fotografering

Välja fotograf

Att välja fotograf till bröllopet är inte det lättaste. Och inte det billigaste heller. Med tanke på hur mycket tid och pengar som ofta läggs ner på bröllop, vore det verkligen synd att spara in på en bra bröllopsfotograf. Det är inte bara tack vare kameran som man får vackra bilder, utan genom fotografens kreativitet, yrkeskunnighet och öga för detaljer. Om man väljer en fotograf från en yrkesorganisation som till exempel PYO och SFF, kan man känna sig säker på att få valuta för pengarna. Man bör skriva ett kontrakt med fotografen, så att man får bekräftelse på bokningen och att ingen dubbelbokning kan ske. Ett kontrakt innebär en trygghet för både brudparet och fotografen.

Priser

Det är viktigt att man är ute i god tid när man ska boka bröllopsfotograf. Man bör föra en öppen diskussion om vilken typ av fotografering man önskar sig och hur lång den ska vara. Tidigare var fotografering i studio vanligast, men sedan 90-talet har det blivit allt vanligare att ta bröllopsfotografierna utomhus. Det är svårt att exakt säga priser, eftersom priserna är olika från fotograf till fotograf och yrkesskickligheten återspeglas i priserna. Fotografering i ateljé brukar kosta från 2000 kronor och uppåt, medan fotografering någon annanstans, till exempel i kyrkan eller utomhus, kan kosta från 5000 kronor. En fotograf som följer med hela dagen och fotograferar i reportagestil kan kosta från 15000 kronor och uppåt. Hör efter med fotografen om vad som ingår i priserna. En del av kostnaden brukar betalas i samband med bokningen, och resten någon dag före eller i samband med fotograferingen.

Porträttfotografernas Yrkesorganisation har sammanställt en matnyttig lista med information om vad man bör tänka på när man ska välja en bröllopsfotograf. Här  kan du ta del av den.

Före eller efter vigseln?

Det är viktigt att kunna avsätta gott om tid för fotograferingen för att man ska få ett bra och avslappnat resultat. Om man fotograferar sig före vigseln slipper gästerna vänta, men det blir mer för brudparet att hinna med före bröllopet. Det har blivit allt vanligare att fotografera sig i lugn och ro redan dagen före bröllopet. Nackdelen är att det kan bli dyrare, eftersom man måste ordna hår och smink två gånger istället för en. Fördelen är att man exakt vet hur man kommer att se ut på bröllopsdagen och då har man chans att ändra på små detaljer i tid om man behöver. Det är annars vanligt att fotografera sig direkt efter vigseln och att brudparet möter sina gäster på festen efter fotosessionen. Vill man ha en lite längre fotosession efter vigseln, kan man ordna lite underhållning för gästerna medan de väntar. Kanske lite fika, en tipsrunda med frågor om brudparet eller varför inte en snabbkurs i linedance, som man även kan ha användning av när man dansar på festen?

Tips!

Det är med hjälp av fotografierna som man minns sitt bröllop. Inte bara hur man såg ut, utan även atmosfären och stämningen på bröllopsdagen. Därför är det viktigt att man får bra bröllopsbilder. Misslyckas man med dem, ångrar man sig bittert. Det är inte samma sak att dra på sig bröllopskläderna igen och fota om sig efter bröllopet.
Lita inte bara till fotografens erfarenhet, utan kom gärna med egna idéer också. De bilder som fotografen tycker är bäst, kanske inte är era favoriter. Kontrollera, om ni får vara med och välja ut bilderna till albumet och om ni kan få bilderna digitalt på CD. Det är inte alla fotografer som lämnar ut dem. Sök inspiration på nätet, i tidningar och olika fotografers skyltfönster. Åk ut till det ställe där ni ska fotograferas eller till en liknande miljö och låt en vän fotografera er med er egen kamera någon vecka före bröllopet. Det er ger ett hum om vad som ser bra ut och vad som är mindre bra. Skriv ner lämpliga poser och miljöer samt de önskemål ni har om detaljfoton, som till exempel brudbuketten eller ringarna. Ge gärna en kopia till fotografen och behåll en kopia själva och ta med den på bröllopsdagen, ifall fotografen glömt den. Man blir lätt tom i huvudet när det är dags för fotografering. En fotosession går fortare än man tror.
Se till att ni har gott om tid på er och be fotografen ta många bilder, så det finns mycket att välja på.

Försök slappna av när ni ska fotas! Sänk ner axlarna och håll brudbuketten i navelhöjd, så det ser naturligt ut på bilderna.

Fotografera på festen

Om man inte har en professionell fotograf med sig hela dagen, är det bra att i förtid utse en gäst att ha ansvaret för att fotografera på festen. Då får man garanterat bilder från festen och på gästerna. En kul idé är att fotografera alla gäster enskilt och sätta in deras bilder i en gästbok, intill deras hälsning. Ett gruppfoto av alla gäster är också ett fint minne.

Lägg gärna ut engångskameror på borden. Både ni och gästerna kommer då att bli flitigt dokumenterade under kvällen. Trots blixt, blir det lätt mörka bilder av engångskameror när man fotograferar inomhus. Därför måste man tänka på att fotografera tillräckligt nära, så att blixten orkar lysa upp objektet. Upplys gärna om det i festprogrammet.

Filmning

För filmning gäller i stort sett samma som för fotografering. En del företag erbjuder både fotografering och filmning, och det är smidigt att kunna få båda delarna från ett och samma ställe.

Filmning av bröllopet kan kosta från 2500 kronor och uppåt. Ofta finns det olika paket, om man enbart vill ha vigseln filmad eller hela bröllopet inklusive festen. Priserna beror bland annat på utrustningen, kunnandet och hur mycket tid och arbete som ligger bakom filmen. I priset brukar redigering och färdigställande på DVD ingå.

Textkälla: Bröllopslycka.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0