Ringar

Förlovningsringar

Enligt svensk tradition växlar paret ringar vid förlovningen. Ringarna brukar vara släta eller svagt mönstrade guldringar, men det blir allt vanligare med andra material och till och med stenar i brudens ring. I ringarna graveras partnerns namn och förlovningsdatumet in. Vid vigseln brukar bruden få en alliansring med stenar i eller en slät guldring.

I vissa länder, som till exempel i USA, är det tvärtom. Där får bara den blivande bruden en dyr diamantring vid förlovningen, som gärna får kosta motsvarande en månadslön för mannen, och släta guldringar växlas vid vigseln.


Vigselringar 

Vid kyrkliga vigslar får åtminstone bruden en ring. Vid borgerliga vigslar behöver ingen ring vara inblandad om man inte vill ha någon. Tidigare fick bruden en slät vigselring i guld, men det har blivit allt vanligare med stenprydda alliansringar. Givetvis är diamanter vanligast, men även andra stenar används i alliansringar, som exempelvis röda rubiner.
Genomsnittskostnaden för en alliansring ligger idag på mellan fyra och sex tusen kronor, men det är inte ovanligt med såväl billigare som dyrare ringar. En ring kan i princip kosta hur mycket som helst. Det är budgeten som avgör. En god idé är att boka tid hos en guldsmed, så man i lugn och ro kan diskutera lämpliga ringtyper och få information om de olika för- och nackdelarna med dessa.

Vad man bör tänka på, när man väljer förlovningsringar och vigselringar, är att de måste vara tåliga. Välj en tidlös modell som inte blir omodern efter några år. Det är ringar som ska användas länge och varje dag. Alliansringarna utformas på alla möjliga fantasifulla sätt med olika infattningar och stenar. Solitärringar med kloinfattningar är inte särskilt praktiska, och därför är chanérinfattningar (rör) och nedsänkta infattningar vanligast.

Det blir allt vanligare att även mannen vill ha en vigselring. Varför ska det bara synas på kvinnan att hon är gift? En del män väljer att låta smälta ner förlovningsringen och göra en kraftigare ring som matchar brudens ringar.

För några år sedan var tunnare förlovningsringar populära. När bröllopet stundar och det är dags att köpa vigselring, kan det vara svårt att hitta en som matchar förlovningsringen. Eller så kanske smaken har ändrats. Det finns förstås olika alternativ att välja mellan. Man kan köpa en färdig ring som matchar förlovningsringen. Vissa brudpar väljer att skaffa både nya förlovningsringar och vigselringar. Man kan göra om befintliga ringar i sortimentet eller låta designa egna, unika ringar.

Uppgradering

En del brudpar vill uppgradera sina vigselringar. Man kanske inte har råd med många eller stora stenar i ringen när man gifter sig, och vill kunna fatta in fler stenar senare, till exempel en ny sten för varje bröllopsdag. Guldsmeden kan upplysa om vilka modeller som är lämpliga för uppgradering.

Gravering

 I normala fall brukar partnerns namn och bröllopsdatumet graveras in i ringen, men det är inte alltid det får plats om man väljer en alliansring med många stenar i. Vissa väljer att gravera in några kloka latinska ord i sina ringar.

Några exempel på latinska uttryck att gravera in:
Ab imo pectore - Av hela mitt hjärta
Amor vincit omnia - Kärleken övervinner allt
Futurum nobis est -  Framtiden är vår
Ut ameris, amabilis esto - Var vänlig, så blir du älskad
Si vis amari, ama - Om du vill bli älskad, älska
Carpe diem - Fånga dagen
Ad infinitum - Till evigheten
Amantes amentes - Vansinnigt förälskade (Älskande från sina sinnen)
Ab vitam aeternam - Genom hela livet
Da mi basia mille, deinde centum! - Ge mig tusen kyssar, därefter hundra!
Nil volentibus arduum - In i döden trogen



Textkälla: Bröllopslycka.se


Kommentarer
Postat av: Hämorrhiden

Den som säger ge mig tusen kyssar, därefter hundra, gillar jag. Det är så man håller kärleken vid liv.

2010-06-18 @ 16:21:36
URL: http://www.de.hemapro.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0