Budget

Man bör börja med att göra en preliminär budget, så fort man bestämt sig för att gifta sig, genom att skriva upp allt man kan komma på. Den här budgeten kommer garanterat att se annorlunda ut när man ser den slutgiltiga summan. Kanske är det några inbjudna gäster som tackar nej vilket genast ändrar det första utkastet.

Kanske måste man redan till den preliminära budgeten tänka om i val av lokal, dekoration eller annat för att få en så realistisk budget som möjligt. Gnugga geniknölarna för att se vilka kostnader man kan sänka genom att ta hjälp av sina nära och kära, det är guldvärt i budgeten. Förr betalade bruden föräldrar bröllopet men riktigt så är det inte i dag och ekonomisk hjälp behöver inte alltid skramla eller prassla i handen. Att en vän tar sig tid och erbjuder sig att hjälpa till är värt mycket och kommer ge bugeten ett mer positivt utseende. 

Man bör försöka lägga upp budgeten så att man lätt ser vad som behövs och vad det kommer att kosta. Ta det gärna i kategorier såsom Kläder till bruden, kläder till brudgum, blommor osv, under dessa kategorier kan man sedan lägga allt som behövs.


Exempel:


Blommor 

Inköp av:Preliminär kostnadSlutgiltig kostnad
Brudbukett

1000 kr

800 kr

Tärn- & Näbbuketter

  
Corsage  
Hårblommor  
Bordsdekorationer  

Lägg gärna till en eller två celler till med anteckningar och tankar för att få en klarare bild. Det gör det lättare att jämföra kostnader och utseende.

Budgeten har fasta och rörliga utgifter så man underlättar för sig själv om man fastställer alla fasta utgifter för att sedan ha en överblick av vad som återstår till dem rörliga utgifterna.

Budgeten kommer vara en följeslagare genom planeringen, inte alltid den mest positiva och sällskapliga men ett måste. Man ska försöka vara realistisk och inte dras med allt för mycket i trender och annat, det kan lätt göra budgeten ännu mer negativ (större utgifter än man tänkt sig). Man får inte glömma anledningen till att man gifter sig.

Med budgeten som ständig följeslagare gäller det kanske att prioritera något billigare för att kunna bjuda fler eller vice versa. Kanske måste man behöva dra ner eller ta bort något som man velat ha eller så har man den förmånen att kunna välja och vraka. Man kan ta ställning till om man vill göra det mesta själv med lite hjälp från vänner för att dra ner kostnaderna eller göra så lite som möjligt själv och betala de som kan få ens dröm att förverkligas.


Ta hjälp av den slutgiltiga gästlistan

När man vet hur många det är som kommer på bröllopet vet man även en mer specifik summa det kommer att kosta. Bjud så pass många gäster som budgeten tillåter, nästan så det inte finns utrymme för mycket mer. Anledningen är den att om några tackar nej kan man inte ha tanken att man alltid kan bjuda in fler. När inbjudningarna går iväg är den uppgiften avslutad så för att vara säker på att det kommer ca. det antalet gäster man önskar så bjud lite fler i antalet.

Fördelen med budgeten är att man själv kan mixa och matcha så att bröllopet blir precis som man själv vill ha det. Man måste inte alltid ha en bröllopsfest, 100-talet gäster eller om ens en bröllopsresa.


 

Med budgeten i högra handen hindras eller ges det möjligheter.

Källa: bröllopslycka.se
Skribent: Karolina Jonsson
(me)

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0