Trycksaker

Det är vanligt att trycksakerna till ett bröllop har ett genomgående tema (exempelvis hjärtan och blommor), som ofta följer bröllopets färgtema. Att låta trycka upp alla trycksaker kan bli kostsamt, och eftersom gemene man idag har dator med allehanda program och färgskrivare, är det numera vanligt att man ordnar sina egna trycksaker.

"Save the date"-kort

"Save the date"-kort har hittat hit från Amerika. Det är ännu inte särskilt vanligt här i Sverige. Det är kort som skickas ut en tid före inbjudningskorten, där man förvarnar om vad som kommer att hända och brudparet ber att den blivande gästen ska boka in denna dag för dem.
Vill man göra någonting roligt av denna idé, kan man exempelvis låta trycka upp personliga pappmagneter, med en fin bild, namn på brudparet och datumet som man ska "spara". Den som gillar att klippa och klistra, kan göra egen "scrapbooking"-variant.

Inbjudningskort

Inbjudningskortets text och utseende brukar motsvara bröllopet karaktär. Ju pampigare bröllop, desto finare kort och formellare text. Inbjudningskorten bör skickas ut så snart det viktigaste är bokat, det vill säga vigselplats och tid, vigselförrättare och festlokal. Skicka ut korten senast 1,5 månad före bröllopet. Har man långväga gäster är det viktigt att man skickar ut korten tidigare. Följande information ska finnas i ett inbjudningskort:

Brudparets namn
Bröllopsdatum
Tid och plats för vigseln
Var festen ska hållas
Klädsel
Kontaktuppgifter
(telefonnummer, eventuellt adress och email-adress)
OSA (senaste datum då den inbjudne ska ha svarat på inbjudan, oavsett om han/hon kan komma eller inte). Sätt OSA senast en månad före bröllopet.

När det gäller OSA, så är det många som inte vet vad det betyder. Många tror att det betyder att man bara ska svara om man inte kan komma! Därför kan det vara en idé att formulera om OSA. Man kan istället skriva "Hör av dig till oss senast den XX/XX, så vi vet om du kan komma eller inte" eller något liknande.
Ett alternativ kan vara att bifoga frankerade svarskort med inbjudan, så att gästerna bara behöver kryssa om de kan komma eller inte, eventuellt antal personer och kanske ange om de är vegetarianer eller allergiska mot något.

I bokhandeln kan man köpa relativt billiga inbjudningskort med kuvert i 10-pack och även dyrare kort styckvis. Vackra, personliga kort kan köpas via nätet eller tryckas upp av specialiserade företag. Det är annars vanligt att man köper lite styvare papper och gör sina egna inbjudningskort med hjälp av datorn.

Information

I samband med att man skickar ut inbjudningskorten, är det lämpligt att bifoga ett informationsblad. I informationen kan man ha vägbeskrivning, boendetips för långväga gäster, eventuell önskelista, kontaktuppgifter till de som ansvarar för något område i planeringen och dylikt.

Vigselprogram

I vigselprogrammet skriver man exempelvis upp vigselceremonins ordning, vilken ingångs- och utgångsmusik som kommer att spelas, namn på solosångerna, vilka dikter som kommer att läsas upp och namn/nummer på de psalmer som kommer att sjungas. Eventuellt kan man skriva ner hela texten på psalmerna och bönen "Fader vår". Ange gärna vigselförrättarens, kantorns, solistens och brudföljets namn.

Festprogram

 

Ett festprogram är ett trevligt inslag i festen. Det kan vara allt från en sida till ett helt häfte. I festprogrammet kan man ha med ett ungefärligt schema över kvällen, menyn, en kortfattad information om alla gäster, texten på några allsånger och kanske lite humoristiska inslag, som seriestrippar om bröllop och äktenskap och barns kommentarer om kärlek. Man kan även skriva telefonnummer till ett taxibolag, för dem som vill ta en taxi hem.

Placeringskort

Placeringskorten kan se ut hur som helst. Ofta ligger det en omtanke och lite arbete bakom. Man kan skriva gästernas namn med kalligrafi på styva, vikta kort, knyta fast placeringskort på vinglas med tunna sidenband, skriva gästernas namn på pepparkaksgubbar och -gummor, skriva namnen på stenar, musselskal med guldpenna och så vidare.

Tackkort

Det hör till vett och etikett att skicka ut tackkort senast en månad efter bröllopet. Om man åker bort på en lång bröllopsresa, så får man naturligtvis ta hand om dem när man kommer hem istället. Man kan beställa färdiga tackkort hos bröllopsfotografen med förtryckt text och kanske en fin dikt. Plats finns så att man kan skriva en personlig hälsning till gästerna också om man vill. Många gör sina egna tackkort, vackra handgjorda kort till exempel. En enklare och lite billigare variant är att köpa färdiga kort med fotoram och matchande kuvert. En annan idé är att skicka ut några olika kort, så inte alla gäster får likadana tackkort. Man kan även göra ett bildcollage med några bilder i tackkortet, och kanske bifoga en CD/DVD-skiva med bilder, filminspelning och musik från bröllopet. Skriv en personlig hälsning till gästerna och tacka. Tacka särskilt för bröllopspresenten också.

Textkälla: Bröllopslycka.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0