Brudens klädsel

Brudklänning

Bröllopskläderna är bland det viktigaste i ett bröllop. De representerar ens personlighet och smak och givetvis vill man vara så vacker man bara kan på sin bröllopsdag.

När du är ute på brudklänningsjakt, ta reda på vad som ingår i priset.
Hos vissa brudateljéer ingår ändringssömnad och tvätt av klänningen efter bröllopet, medan man får betala extra hos andra.
 
Det har blivit populärt att köpa brudklänningar billigt via nätet och på rea. Men en billig klänning kan bli dyr om den inte passar. Det är inte alltid så lätt och billigt att sy om en klänning. Det kan i värsta fall resultera i att den blir dyrare än den skulle ha varit egentligen, om man köpt den någonstans, där ändringssömnaden ingick i priset.

Det är viktigt att du trivs i dina bröllopskläder. Du ska njuta av dina bröllopsbilder länge och känna dig nöjd med ditt klädval även långt efter bröllopet.
Tänk efter ordentligt innan du beställer din klänning. Välj därför en brudklänning som passar din personlighet och kropp och var inte svag för vad som ligger i trend. Känner du dig utspökad i kritvitt, kanske du passar och trivs bättre i ivory eller i en vacker färgad brudklänning.
 
Om du inte tycker om att bära klänning eller kjol, finns det snygga bröllopsdräkter med topp eller kavaj och byxa istället.
Om du vet exakt vad du vill ha, nöj dig inte med det näst bästa alternativet om klänningen är svår att få tag på. Risken är annars att du blir besviken efter bröllopet.
Om du inte riktigt vet vad du vill ha - titta på många brudklänningar, prova många klänningar och prova gärna samma klänning flera gånger. Har du möjlighet att bli fotograferad i olika klänningar, kan du lättare se hur de passar. Fundera ett tag och gå gärna tillbaka och prova dem igen tills du känner att du hittat rätt.
 
Det är ganska vanligt att man syr upp sin klänning efter egna önskemål. Det behöver inte bli dyrare än en klänning ur en märkeskollektion. Vissa märken erbjuder brudklänningar med olika färger på applikationerna och till och med brudklänningarna i flera olika färger.
Var ute i god tid när du beställer klänningen.
Har du speciella önskemål och kan det ta upp till tre-fyra månader innan den levereras.

När du äntligen har köpt din klänning och ska prova in den sista gången före bröllopet, bör du ta med de skor du ska bära på bröllopet, så att kjollängden blir den rätta.
Att hyra en brudklänning brukar kosta mellan 1500 - 3500 kronor, och att köpa en kostar från 1500 kronor och uppåt. Medelpriset för en brudklänning ligger på ungefär 5000 kronor.
Handpenningen, som man betalar i förskott, brukar ligga på cirka 20% av klänningens värde.

Om du av något skäl blir missnöjd med ditt köp, kanske klänningen har spruckit upp i en söm eller dragkedjan gått sönder, prata då med ateljén och begär kompensation. De brukar vara måna om att kunden ska bli nöjd. Om ni inte kommer överens kan du få hjälp av kommunens kosumentvägledare.
Om inte det heller hjälper, kontakta Allmänna reklamationsnämnden inom 6 månader efter köpet.

Underkläder

Givetvis vill man även vara fin under sina bröllopskläder.
Det är viktigt att man väljer underkläderna med omsorg, så att de inte syns igenom klänningen eller sticker upp ovanför urringningen.
Om man är osäker om bh-n kommer att sticka upp utanför klänningens urringning, är det en bra idé att prova brudklänningen strax innan man ska köpa underkläderna. Då kan man ta en penna och rita på kroppen var klänningens urringning går.
Ska man bära en tunn och snäv bröllopsklänning, är det bästa alternativet släta underkläder och kanske till och med hudfärgade.
Det finns flera olika sorters underkläder som man kan bära under brudklänningen. Vanligast är BH och trosa, men man kan även bära body, torsolette (linne, BH och strumpebandshållare i ett), chemise (linne med inbyggd BH) eller en så kallad unique bra (BH som man limmar fast).
Underkjol
Om brudklänningen har en vid kjol, kommer den bäst till sin rätt om man använder en underkjol med skenor. Underkjolar kan hyras för ett par hundralappar och kostar mellan 500-1000 kronor om man vill köpa en.

Brudhandskar

Brudhandskar kan vara fint om man har en ärmlös klänning eller klänning med kort ärm. Ju kortare ärmar, desto längre kan handskarna vara.
Nu för tiden är handskarna ganska töjbara och kan tas av snabbt, medan man förr i tiden sprättade upp ringfingersömmen, så man snabbt kunde ta ut ringfingret och sätta på ringen. Handskar brukar kosta mellan 200-400 kronor.

Skor

Det finns ett stort utbud av vita bröllopsskor att välja mellan. Skor i satin och crépe kan färgas om efter bröllopet om man vill.
Vill man inte ha vita skor, kan man välja skor som ingår i bröllopets färgtema. Har man färgad klänning, kanske vanliga svarta finskor passar bra till.
Det är viktigt att skorna sitter bra och är sköna, så det är lämpligt att man går in bröllopsskorna någon vecka före bröllopet, så man undviker skoskav.

Slöja

Enligt tradition ska bruden endast använda slöja på sitt första bröllop, eftersom den symboliserar oskuld. Det finns många olika sorters slöjor och olika längder. Om man väljer att fästa slöjan över frisyren, så kan man välja en enklare håruppsättning. Vill man ha en mer avancerad frisyr, kan slöjan fästas i nacken.Bildkälla: Sincerity Bridal
Textkälla: bröllopslycka.se
Skribent: Karolina Jonsson (Me)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0