Inas Dekor

"Små ting skapar helhet"

B12-brist

Publicerad 2014-06-28 08:42:31 i Personligt,

Jag har ju, som ni tidigare säkert läst, varit dålig ett längre tag och försöker nu återhämta mig genom omläggning av kost, näringsdrycker och extra intag av vitaminer. Jag äter idag multivitamin, B12 och folsyra.

Jag har lagt in lite info nedan och lägger i texten till hur jag har haft det, i stora drag.

Jag fick själv läsa mig fram till mina diagnoser då det tyvärr inte verkar vara ett rutinprov eller någon av sjukt många läkare och specialister som inte kunde koppla samman mina symptom med bristerna. Idag tar jag upp B-12 brist men det ena uteslutar inte det andra, så därför kommer nog även ni att se sammankopplingen. Pinsamt dock att man själv, när man är som allra sämst ska behöva göra jobbet själv. Något som är svårare för en sjuk patient än en (förhoppningsvis) påläst läkare alt. specialist.

Varför får man brist på B12-vitamin?

Läs hematologens svar:

Den vanligaste orsaken till B12-brist bland finländare (informationen kommer från en finsk sida) var tidigare binnikemask. Binnikemasken älskar vitaminet och äter upp det B12 som finns i vår matsmältningskanal.

På mitten av 1900-talet experimenterade finländska forskare tom med att servera anemipatienter deras egna, torkade och malda, binnikemaskar, för att se om maskkuren kunde råda bot på patienternas anemi. Vilket den faktiskt gjorde. B12-brist p.g.a. av mask är väldigt sällsynt i Finland idag.

Man kan få brist på B12 om man inte får i sig tillräckligt av vitaminet i födan. Detta är dock utomordentligt sällsynt, eftersom B12-vitamin finns i några av våra allra vanligaste födoämnen och det dagliga behovet av B12-vitamin dessutom är mycket litet.  B12-vitamin finns i kött- och mjölkprodukter, speciellt i lever. B12 finns också i jäst och svamp.

Perniciös anemi

Den vanligaste orsaken till B12-brist idag är att man saknar ett ämne som heter intrinsic factor. Instrinsic factor är ett protein som produceras i magsäcken och binds till vitaminet. Om B12-vitaminet inte är bundet till instrinsic factor kan det inte upptas av tunntarmen. Utan intrinsic factor går alltså vitaminet genom tarmen utan att upptas och försvinner ut i toaletten.

(Detta har ännu inte utretts på mig, som det ser ut idag så ska jag följa upp mina värden om tre månader innan vi går vidare och då blir det gastroskopi. Det tar ett bra tag för kroppen att "buffra" på sig vitaminer igen)

Om man helt saknar intrinsic factor spelar det alltså ingen roll hur mycket lever eller vitamintabletter man stoppar i sig. Vitaminet kan ändå inte upptas. Personer som saknar intrinsic factor måste därför få i sig vitaminet i injektionsform.

Anemi som beror på B12-brist till följd av att magsäcken inte producerar intrinsic factor kallas perniciös anemi.

Den absolut vanligaste orsaken till att magsäcken slutat producera intrinsic factor är s.k. atrofisk gastrit. Gastrit är det samma som magkatarr och atrofisk betyder att magsäckens slemhinna har förtvinat. Bakom den atrofierade magsäcksslemhinnan kan ligga en autoimmun sjukdom eller en helikobakterieinfektion.

Vid misstanke om perniciös anemi görs därför alltid en gastroskopi där man dels kan se hur magsäckens slemhinna mår och dels ta provbitar som visar om patienter har helikobakterier. Om så är fallet fördrivs bakterierna med antibiotika.

Atrofisk gastrit är en sjukdom som uppstår under ett förlopp av många, oftast tiotals, år. Om helikobakterierna fördrivs någorlunda snabbt efter att man har blivit smittad hinner magsäcken alltså inte ta skada.

Också patienter som fått en del av magsäcken bortopererad måste få B12-vitamin i injektionsform. I sällsynta fall kan perniciös anemi bero på magsäckscancer.

Då tarmen inte upptar vitaminet

B12-vitaminbristanemi kan också bero på att tarmen, t.ex. pga. Crohns sjukdom, inte kan uppta B12-vitaminet, trots att det bundits till intrinsic faktor. Operationer, där tunntarmen eller delar av den tas bort leder också till störningar i upptaget av B12-vitamn.

Symptom

B12-vitamin behövs för att kroppen skall kunna bilda hemoglobin. Symptomen på anemi till följd av B12-brist är de samma som vid annan anemi, dvs. trötthet, blekhet, andfåddhet och hjärtklappning, speciellt vid ansträngning. Om patienten har förträngda kranskärl kan bröstsmärta (angina pectoris) vid ansträngning förekomma.

B12-brist kan ge muskelsvaghet och neurologiska symptom, som krypningar, domningar och känselbortfall i speciellt fötter, samt försämrat minne, demens, förvirring och depression.

Brist på B12 kan också förorsaka också förändringar i munnens slemhinna och kan ge upphov till sår i mungiporna och glossit (tunginflammation), som gör tungan öm, röd och blank. Senare kan muskelsvaghet och neurologiska symptom, som försämrat minne, demens, förvirring och depression uppkomma.

Vilka är symptomen på B12-vitaminbrist?

Hematologen svarar:

Kroppen behöver B12-vitamin för att nervsystemet ska fungera rätt och för att röda blodkroppar ska kunna produceras.

B12-brist kan ge känselstörningar, minnesstörningar och andra neurologiska problem och symptom som beror på blodbrist, som trötthet och hjärtklappning. B12-brist kan också ge mera specifika symptom som inflammerad tunga och sår i mungiporna.

Anemi

B12-vitamin behövs (förutom järn och folsyra) för att hemoglobin ska kunna bildas. B12-vitaminbrist leder därför, precis som järnbrist, till att hemoglobinet sjunker och patienten får anemi.

Vid anemi till följd av B12-brist är de röda blodkropparna ovanligt stora och anemin kallas därför makrocytär anemi.

Anemi som beror på B12-brist till följd av att magsäcksslemhinnan inte producerar den faktor som behövs för att tunntarmen skall kunna uppta vitaminet kallas perniciös anemi. Perniciös betyder elakartad eller farlig, vilket sjukdomen också var innan man förstod sig på orsakerna och lärde sig bota den.

Symptomen på anemi till följd av B12-brist är de samma som vid andra former av anemi, dvs. blekhet, trötthet, andfåddhet och hjärtklappning, speciellt vid fysisk ansträngning. Ibland kan andra symptom som yrsel eller öronsusningar förekomma.

Perniciös anemi uppkommer mycket långsamt och därför hinner kroppen anpassa sig till anemin.  Om patienten inte söker för neurologiska besvär som beror på B12-vitaminbrist, kan anemin vara mycket grav innan den ger sig till känna, t.ex. i form av bröstsmärta (angina pectoris) p.g.a. kranskärlsförtränging.

Symptomen på anemi försvinner när hemoglobinet fås på rätt nivå.

Neurologiska symptom

B12-vitamin behövs vid bildandet av myelin. Myelin är ett ämne som finns runt nervtrådarna i hjärnan och de perifera nerverna.  Myelin behövs för att nervimpulserna ska röra sig normalt.  Orsaken till de neurologiska besvären vid B12-vitaminbrist kan mycket väl höra samman med brister i myelinet.

Tidigare trodde man att de neurologiska symptomen vid B12-brist kom först långt efter att patienten hade fått anemi. Idag vet man att det kan vara precis tvärtom - de neurologiska symptomen kan komma först. 

Neurologiska symptom på B12-brist kan vara stickningar, domningar och känselbortfall, framför allt i fötterna och ibland i händerna. Patienten kan känna det som om hon hade sockor eller handskar på.

B12-vitaminbrist kan förorsaka muskelsvaghet och problem med balansen. Gången kan bli stapplande och osäker och det kan kännas som om man hade luftkuddar under fötterna.

B12-brist kan också ge minnesstörningar, demens eller depression.

Andra symptom

Brist på B12-vitamin kan förändra munnens slemhinna och förorsaka sår i mungiporna och inflammerad tunga (glossit). Vid glossit blir tungan öm, röd och slät.

Vid långtgången B12-brist kan patienten magra och få gulsot (ikterus).  Gulsoten beror på att de defekta röda blodkropparna faller sönder i blodcirkulationen och frisätter ämnen som övergår till bilirubin.  Bilirubin är kraftigt gult till färgen och syns i ögonvitorna och i huden som blir gula.

(Jag har rätt höga värden i bilirubin, men inte utanför referensvärdena. Referensvärdena ska man dock ta med en stor grävskopa salt, alla är individuella och kan behöva mer eller mindre av någon vitamin. Bra att tänka på framförallt vad det gäller B-12 och flosyra)

Diagnos

Ofta framkommer B12-vitaminbrist i samband med rutinmässigt (i Sverige är det tydligen allt annat än rutinmässigt!!) laboratorieprov, där läkaren kan konstatera anemi (lågt hemoglobinvärde) och makrocytos.  För att bekräfta att det verkligen rör sig om B12-brist tas blodprov, där man bl.a. kollar B12-vitamin och transkobalamin

Det hör till god praxis (Inte enligt min tidigare husläkare, tydligen) att också kontrollera nivån av folsyra, eftersom folsyrabrist kan ge samma laboratoriefynd som B12-vitaminbrist.

Ibland måste andra undersökningar, som t.ex. en gastroskopi göras.

B12-vitaminbrist Varför får man B12-vitaminbrist? Hur hänger B12-vitamin och hemoglobin ihop?

De medicinska Informationen är hämtad från Yle - Webbdoktorn

Jag fick Behapan (B12) och bad samtidigt om att jag ville ha Folacin (Folsyra) eftersom dessa två tillsammans med B6 är dem tre musketörerna. Dem samarbetar och har man brist på det ena så är det oerhört troligt att man har brist på dem andra. Något jag läst mig till, bad om men ej fick av min tidigare husläkare.

Det gick en vecka så hade jag nya symptom och det visade sig att jag hade folsyrabrist. Fick efter att Lelle ringt till läkaren och begärt folsyra, Folacin som jag idag äter tillsammans med B12. Pinsamt att inte en läkare kan detta som praxis.

Därför tar jag därför upp folsyrabrist senare ;)

Vad tyckte du om detta inlägg, hjälpte det dig? Blev du klokare? Eller var det bara skittråkigt?


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ina

Jag är mamma, utbildad florist, arbetat som dekoratör. Jag är en fd. webadministratör på bröllopslycka.se men arbetar nu som webadministratör, dekoratör, "företagsprofilerare" och marknadsföringsassistent på ett företag inom profil- och presentreklam. Jag brinner för det jag gör och är tacksam för att jag får möjligheten att göra det. Min familj är mitt allt och ingenting annat prioriteras högre än den. Därav mycket vardagstugg i bloggen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv



Prenumerera och dela